1. Dorst! Water!

Je bent nog net niet de straat uit en daar komt ie van op de achterbank: “Ik heb dorst!”. Om je wagen ook niet te gaan overladen met ice-packs en frigoboxen hebben we een handige tip om gedurende de ganse trip koud water bij de hand te hebben :  Vul enkele flessen water tot de helft met water en leg ze op hun zijkant in de diepvries. Het water komt dan tot net onder de opening. ’s Ochtends haal je de flessen eruit en vul je aan met fris water. Ook al is het 30 graden buiten, gegarandeerd koel water bij de hand voor de komende 4 uur. En voor deze tip hoef je niet eens op roadtrip te vertrekken.

2. Split & download.

In de doe-het-zelf zaken vindt je aan de uitgang scharrelbakken. Daar vindt je voor een paar euro USB-splitters voor sigarenaanstekers. Koop er zo eentje en leg die standaard in de wagen. Muziek, GPS en een goed humeur voor de ganse wagen gegarandeerd. Maak je gebruik van mobiele internet streamingdiensten als Spotify?  Maak dan enkele lijsten offline beschikbaar door ze te downloaden op je toestel. Zo vermijd je torenhoge data-kosten. Doe hetzelfde met kaarten voor je GPS-app op je telefoon. Download de kaart(en) van je bestemming(en), zo hoeft je telefoon geen connectie te maken met mobiele data-services om je tot je juiste bestemming te brengen. Een aantal gratis, kwalitatieve GPS apps vind je in je app-store!

3. Wie het schoentje past…

In een aantal huishoudketens als HEMA, Blokker, Casa,… vind je zakken om je schoenen in op te bergen in je kleerkast. Wanneer je zo een schoenzak aan de achterkant van de kopsteun van chauffeur op pasagier hangt heb je in een knip een makkelijke plek om alles op te bergen. Boeken, magazines, snoep, gezonde snacks, water,… Maar ook zaken die je op je tussenbestemmingen kan nodig hebben, zonder je vollédige koffer te moeten leeghalen als een fototoestel, tandenborstel, deo, vers ondergoed,…

4. Fastlane!

Wanneer je naar Frankrijk trekt : Bestel een draadloze Payage-zender. Deze kost je niets en je kan er mee door de fastlane van alle payages. Zeker in deze periode kan de wachtrij serieus oplopen. Je hebt geen gedoe met verloren ticketjes of met een humeurige passagier omdat hij/zij de VISA moet aangeven. Je rijdt door alle payages aan 30km/h en je betaalt slechts 2 euro per maand dat je de mobiele zender effectief gebruikt! Je vraagt de zender aan online, en deze wordt je gratis toegezonden per post. www.telepeagepourtous.fr

5. Vertrouw niet altijd op technologie

Leg altijd een landkaart in de wagen van je verschillende bestemmingen, of print enkele kaarten uit van een mobiele site als Google maps. Batterijen van GSM toestellen kunnen leeg zijn, en een GPS kan zonder bereik vallen. Het kan je veel stress, ruzie en veel verloren kilometers besparen.

6. Plug me in

Heb je een GSM –lader vergeten, een plug te kort, op ben je in een land met andere vormen stopcontacten? Meestal hebben de TV’s op hotelkamers ook een USB poort om je kabel in in te pluggen.

7. Pas je outfit aan

Wanneer je op roadtrip vertrekt, draag dan liever enkele dunnere laagjes. Op 500 kilometer kan de temperatuur al snel een verschil geven van 20 graden. Wanneer je dit beseft is het meestal al te laat en mag je op een snelwegparking de gànse bagage omgooien om iets lichter aan te trekken.  Draag in de wagen een trui met een kap (hoodie). De kap kan dienen als geiproviseerd hoofdkussen, kan dienen als zonnescherm én als masker voor je ogen om een dutje te doen (als passagier liefst).

8. Inpakken en wegwezen

Voor verschillende vakanties heb je verschillende soorten koffers. Wanneer je met het vliegtuig reist gebruik je best harde, lichte koffers (Vb. Samsonite). Deze beschermen je spullen tegen brute handelingen op de bagageband. Wanneer je echter met de wagen reist gebruik je best zachtere reiszakken, en pak je verschillende spullen in in kleinere zakken in. Zo heb je makkelijk de juiste spullen bij de hand en hoef je niet telkens alle bagage uit te laden.

Overload! De kapitale fout die iedereen maakt is om véél te veel kleding in te pakken. Enkele simple tips om dit te voorkomen :

  • Pak 2 jeansbroeken in. Niet meer. Jeans vervuilt niet snel en past zowat voor elke locatie en elke gelegenheid. EN is het écht te warm op je bestemming, kan je er nog steeds de schaar inzetten.
  • Tel je ondergoed en kousen. Het klinkt misschien stom maar tel vooraf het aantal dagen dat je wegbent en pas je ondergoed en kousen daar op aan. Reken nog een kleine risicomarge in voor mocht je spontaan je vakantie verlengen maar 70% van de roadtrippers heeft ondergoed mee voor het dubbele van hun vakantie.
  • Pak je toiletgerief afzonderlijk in en leg deze binnen handbereik. Deo kan je nooit te veel gebruiken, een tandenborstel tussendoor kan deugd doen, en wedden dat je vriend(in) plots een nagelschaartje nodig heeft terwijl je midden de A7 in de file staat?
  • Rol je kleding op! We pakken al ons gànse leven onze koffers verkeerd. Je shirts, broeken en hemden oprollen neemt veel minder plaats in dan alles op te plooien en in je valies op te bergen (zoals thuis in je kleerkast). Bovendien komt je kledij er ook veel minder gekreukt terug uit, én heb je ineens overzicht waar wat in je koffer zit zonder ze volledig te moeten uitpakken.

9. Een kerkhof

Een kerkhof van vliegen op de voorruit? Giet er de overschot van je intussen warm geworden blik cola over. Het koolzuur zorgt ervoor dat ze makkelijk afvegen. Spoel erna met water.

10. Laat je GSM hangen

Gebruik je je GSM als GPS? Doe er 2 elastieken rond, en bevestig met een documentbinder aan een van de ventilatiemonden. Zo blijft je GSM hangen, ligt deze niet in de weg te slingeren en kan je je ogen op de baan houden.