vriend (de; m,v; meervoud: vrienden)
Persoon waarmee je door gevoelens van genegenheid bent verbonden

 

Hou je manieren! Iedereen omringt zich graag met gemanierde, positieve mensen!

Blijf van het lief van je vrienden af.

Blijf van de vrienden van je lief af.

Blijf van de vrienden van je vrienden af.

Afgunst en jaloezie zijn uit den boze. Serieus, dit zijn naast ontrouw de 2 slechtste eigenschappen. Foei! Je vrienden gun je het allerbeste.

Wees altijd eerlijk. Nooit té eerlijk. Het is echt dankbaar om iemand er op te wijzen dat er nog een halve kilo zeewier tussen de tanden zit. Voor aan gans café roepen dat die puist op zijn/haar voorhoofd bijna rijp genoeg is om met de auto te rijden wordt je waarschijnlijk iets minder in dank afgenomen.

Geef complimentjes. Ook jij kan er op Trein-Tram-Busdag* wel eentje verdragen. (*een dag waarop je er uit ziet alsof er een trein, een tram en een bus over je hebben gereden.)

Vraag en luister. Vraag oprecht “Hoe is’t?” Ook al geef je geen reet om dieren; als de familiekat van je vrienden gestorven is, laat ze even vertellen en (mottige) herinneringen ophalen.  De ene wilt vertellen, de andere wilt tips en advies (moeilijk in het geval van de kat) en nog een andere wil liever samen aan de toog hangen en gewoon even comazuipen. Weet wat je vrienden nodig hebben!

Hoe antwoord je op diezelfde vraag? Het is zeer irritant om op het moment dat je vraagt “Hoe is’t?” het antwoord te krijgen “Joa, ça va…”. Als vriend is’t echt niet OK om op een negatieve manier aandacht te trekken. En eigenlijk is het dat nooit. Als je met een van je vrienden wilt praten, vraag het dan. Je hart luchten kan wonderen doen, maar onthoud dat ontmoetingen met vrienden voor beide partijen een leuk moment moet zijn, ga dus niet de hele tijd zitten zagen en klagen over hoe slecht alles wel is. Lucht je hart, maar probeer dan te genieten van het feit dat je bij vrienden bent. Laat je dagelijkse problemen dit niet in de weg staan.  Drama is leuk. Voor heel even. Daarna ben je gewoon een drama queen die al rap onderaan de ladder komt.

Zie elkaar! Telkens iets goed gebeurt in iemand zijn leven viert die dat graag met zijn beste vrienden. Kreeg iemand promotie, kocht iemand een huis of is er gezinsuitbreding? Ga langs met een flesje wijn en toon jouw oprechte blijdschap.

FEEST! Kan je elkaar niet ontmoeten, stuur kaartjes of geschenken. Er bestaan tientallen websites die geschenken afleveren aan huis. Het kost weinig moeite, maar de ontvanger zal een chaleurke krijgen. Iedereen wordt graag gelukkig gemaakt en het is nog leuker te weten dat jij dit geluk hebt gecreëerd.

Doe moeite! Niet teveel moeite. Soms zijn dingen gewoon bedoeld om tijdelijk te zijn. Verspil elkaars tijd en goed humeur niet.

Zoek evenwicht. Neen, niet alles moet gemeten en gewogen worden, maar wees wat eerlijk en redelijk. Het is niet ok dat de ene altijd bij de andere thuis moet gaan om dat hij te lui is om te koken of op te ruimen. Goede vrienden kunnen dit ook samen doen. Anderzijds is het echt irritant als je iemand volledig inpalmt en je leven alleen rond die persoon laat draaien. Nood. Aan. Zuurstof. Dank. U.

Afspreken en elkaar bezoeken
Onaangekondigd aan de deur? Geniaal! Zo cool dat je langskomt! Ook al loop je half naakt of is je huis een stal.

Een uur afgesproken, maar de uitgenodigde is wat later? Ja, en?  Heb je nog betere dingen te doen achteraf misschien?

In slaap vallen in de zetel? Gezellig!

Het is écht ok om eens met lege handen toe te komen. En het is nog beter om een ‘zomaartje’ mee te nemen. Echte vriendschap ben je zeker dat als je in de winkel loopt en iets koopt voor die of die, “want dat is écht iets voor hem”. Het plan is dan om het cadeau op de volgende feestgelegenheid af te geven, maar zo lang kan je niet wachten. Slecht voor de portemonnee, goed voor de liefde.