Zorg zelf voor een evenwicht
Onthou ten alle tijde dat ze goeie bedoelingen hebben, maar het is aan jou om te anticiperen zodat er geen ongemakkelijke situaties ontstaan.

Wees dankbaar voor die ene nacht. (Maar denk hier niet teveel over na.)

Wees dankbaar dat je nu ‘Ik heb’ zegt in plaats van ‘Ik heeft’.

Vraag hun hulp. Ze zijn er als de dood voor overbodig te worden, dus het geeft hen een goed gevoel als ze ‘nodig’ zijn en het helpt hen in hun zoektocht naar bevestiging. Dat remt dan weer de overdreven vormen van betweterigheid en geldingsdrang.

Help hén ook als zij er om vragen. Ja, inderdaad, de kans is groot dat ook dit om een verdoken vorm van aandachttrekkerij gaat, maar vergeet niet hoeveel keer ze je kont hebben afgeveegd.

Vertel over jouw leven. Neen, ze hoeven niet alles te weten, maar net als de schrik om overbodig te zijn vrezen ze ook om uitgesloten te worden. Vertel af en toe over je werk, vrienden, activiteiten. Als je de triootjes en grote volumes verdovende middelen uit je verhalen houdt, zal het hen rust geven. Zo vermijd je ook dat ze vragen stellen op een verkeerd moment. We weten allemaal hoe die discussies uitdraaien.

Wees de beste! Stuur bloemen, ga langs, bel eens. Zeker op (huwelijks)verjaardagen! (Sorry, papa.)

Ga op bezoek. Veel. Als is het rechtstreeks na een zwaar feest. Ze hebben liever dat je ligt te snurken op hun keukentafel dan in je eigen bed. Zorg dat je nooit moet zeggen: ‘had ik maar’. 

Vergeet niet dat je heel veel aan hen te danken hebt. (En je ze, geef toe, graag ziet.)

 

©VTM/Benidormbastards