Zaventem, 8 april 2016. 6:24

Zeventien dagen geleden was België overal in de wereldpers. Deze keer spijtig genoeg niet omdat de Rode Duivels gewonnen waren, een van onze tennissers nummer een van de wereld werd of er een doorbraak was in een universitair onderzoek.

Wat is er ondertussen veranderd op Brussels Airport? Zo hebben wij het deze ochtend ervaren:

Bij aankomst staan politiemensen en militairen om alle voertuigen die de luchthaven oprijden te screenen. Af en toe halen ze er een wagen uit, maar dit stuk verloopt alvast zeer vlot.

We moeten de luchthaven binnenrijden via Parking 2. Van een grote drukte kan je niet spreken, maar het is nog vroeg. Aan de chauffeurs: vergeet je parkeerticket niet te valideren bij vertrek, want ook voor drop-off is dit nodig.

We wandelen langs de aangeduide paden -om de 50m staan politiemensen of militairen- die ons via de parkings naar een grote witte tent leiden. Hier worden de boardingpasses gecheckt en de bagage gescand. In de hoek staan een jong koppel bij een agent, ze vliegen met Ryanair en er zijn duidelijk problemen. Waarschijnlijk hadden ze hun boardingpasses niet afgedrukt, want elektronische tickets worden tot nader order niet aanvaard. Vertrek je van op BXL, druk dan zeker al je documenten af.

Verder verloop alles wonderbaarlijk vlot en rustig. De passagiers zijn duidelijk nog onder de indruk van wat hier is gebeurd, terwijl het veiligheidspersoneel zijn best doet om een normale sfeer en gang van zaken te creëeren.

We wandelen verder naar de check-in balies: deze bevinden zich in een soort loods, waar duidelijk moeite werd geleverd om alles er zo normaal mogelijk te laten uitzien. Alle personeel die we hier zien is ongelooflijk behulpzaam en vriendelijk. Ze zijn blij dat ze terug kunnen werken. Ze zijn blij dat er passagiers zijn. Ze zijn blij dat alles vlot verloopt en daar worden wij ook blij van.

Waar wij ons normaal ongelooflijk kunnen ergeren aan mensen op de luchthaven, is iedereen hier verstandig. (Lees: geduldig.)

We komen in de vertrekhal, waar alle winkels en horeca open zijn. Het is hier zoals altijd, gewoon een pak rustiger.

    

 

Terwijl we wachten aan de gate horen we plots door de speakers dat "Dhr. Vandenbogaerde dringend aan de gate wordt verwacht." Ik moet mijn boardingpass en reispas afgeven en wordt in een soort 'quarantaine' geplaatst. Gisteren werd al duidelijk dat er een speciale controle zou plaatsvinden, gezien ik ook niet online kon ingecheckt worden 'due to government regulations'. Als je dus problemen ondervindt bij het online inchecken zal jij ook een van de uitverkorenen zijn. Vertrek dan zeker op tijd naar de luchthaven (3 à 4 uur voor je vlucht.)

 

We zijn hier met 26. Iedereen wordt een voor een uitgenodigd achter een zwart scherm. Daar wordt alles doorzocht: bagage, kledij,... 

Achter het zwarte scherm wordt er gevraagd of ze mijn bagage mogen controleren. Ondertussen word ik gefouilleerd.

Alles is in orde, maar daar ben ik toch wat ontgoocheld, want in mijn trolley zit een rugzak met een statief, camera's en andere elektronica, maar in deze rugzak wordt dus niet gekeken. Is dit een schijncontrole of zie ik er gewoon heel betrouwbaar uit?

Blijkbaar is er ook een 'zone 2' waar mensen die zich vrijwillig willen laten controleren zitten te wachten. Dat vind ik wat vreemd, maar elk zijn plezier natuurlijk.

Na de controle moet ik in de 'safe zone' blijven, da's dan weer niet zo praktisch, want ik moet plassen.

Door de grote drukte wordt er aangeraden om 3 tot 4uur voor tijd aanwezig te zijn op de luchthaven. Hoe je die paar uur goed kan doorkomen vertellen we je graag in Trek je plan op vakantie, maar omdat het vrijdag is hierbij alvast een voorsmaakje:

Het is fijn om hier te zijn. Het voelt goed om terug te kunnen vertrekken. Gewoon omdat het kan. We kunnen terug vertrekken, want niemand zal ons dat ooit ontzeggen.

#DY16

Voor meer info over de tijdelijke veranderingen op Brussels Airport ga naar www.brusselsairport2203.be/